Hajar, våra största fienden? Eller vårt största hopp om att överleva?

I tisdags på marinbiologin fick jag se en film. I delar av världen (blandannat Costa Rica), så fångar man hajar för att komma åt deras fenor (som man kan hitta i hajfenssoppor på resturangar i Sverige). Man tar upp hajarna, skär av deras fenor och släpper tillbaka hajarna utan fenor, hajarna faller ner mot bottnen och dör en lång och plågsam död. Tror inte att hajjägarna skulle vilja att deras armar och ben blev avkapade och de inte kunde gå utan bara var ett hjälplöst kolli som väntade på att dö! Hajarna är extremt viktiga för oss för att vi ska kunna överleva på jorden, tro det eller ej!
Efterssom hajarna är jordens toppredator så skulle det bli förfärliga konsekvenser om hajarna utrotades, vilket tyvärr är på god väg. Vi får blandannat syre från havet, om ekosystemet rubbas totalt där, så förlorar vi våran viktiga syrekälla.







Ja jag vet att bilderna är hårda, men jag vill att ni verkligen ska känna samma känsla som jag gjorde,
man förstår bättre då...

Fakta om hajarna:
Hajarna har funnits i mera än 400 miljoner år på jorden.
De är även jordens störtsta toppredator.
De har en väldigt hög inteligens och kan bli tränade.
100 miljoner hajkar dödas varje år för deras fenor.
Det kan ta dagar och även veckor innan hajen dör efter att denns fena har blivit tagen.
Hajar är inte farliga för oss människor, fler människor som umgås med hundar blir bitna än de som simmar med hajar.




På bilden här ser man en ung man som heter Rob Stewart. Han har ägnat hela sitt liv åt försöka rädda hajbeståndet i världen. Jag tror att resultatet vid ett hajmöte faktiskt beror 110% på hur vi människor uppför oss!
För om man som denna kille beter sig lugnt och sansat så händer inget, men om man börjar plaska som en skadad säl så är det ju självklart att hajarna tror att vi är en skadad säl som de kan äta upp!

Här nedan följer några länkar som kan vara värda att gå in på:
http://www.sharkwater.com/ Rob Stewarts hemsida, värd att besöka!
http://www.savingsharks.com/
http://www.seashepherd.org/

Vi människor bryr oss om att vi har växthuseffekten, och många försöker dra sitt strå till stacken, men vi kanske måste tänka bredare? Om alla i Sverige som äter hajfenssoppa lät bli att beställa skulle det inte finnas någon marknad för det i Sverige. Om hela världen tänkte så, så skulle hela VÄRLDES marknad försvinna och det skulle inte längre vara ekonomiskt lönsamt för "maffian" (som de som håller i hajfensindustrin beter sig som) att sälja hajfenor längre, och hajarna skulle finnas kvar.
Dock tror jag inte på att angripa "fiskarna" eller vad man ska kalla dem som utför själva hajfensfisket, de är fattiga män som måste jobba och slita för att få en bråkdel av summan som hajfenorna kommer säljas för. De behöver mat till sin familj, och då blir man nog rätt desperat...
Vist den lilla människan som en enskilld individ kan inte göra så mycket men tillsamans kan vi sätta stopp för detta!
Skriv på listor, donera en liten slant till organisationer, om ni har möjlighet i er ungdom, åk ut på sånna här räddningsuppdrag som Rob. Om vi alla försöker efter våra egna resurser så kan vi lyckas!

//Elin






Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0